Saturday, 10 December 2016

Tayangan & Kuiz

PROGRAM SYOKNYA KE PERPUSTAKAAN SEMPENA CUTI SEKOLAH

Aktiviti 6 : Tayangan & Kuiz
Tarikh : 10 Dis 2016
Masa : 10.00 pagi
Tempat : Perpustakaan Bestari Samsung, Perbadanan Perpustakaan Awam Kangar, Perlis
Peserta : 40 orang kanak-kanak


Seramai 40 orang kanak-kanak menyertai aktiviti tayangan dan kuiz. Tayangan cerita mengenai Filem P-Ramlee -  Anakku Sazali. Di akhir tayangan, para peserta menjawab kuiz berkenaan cerita tersebut. Tujuan peserta didedahkan filem tayangan tersebut adalah untuk mengajar mereka sekiranya mereka dimanjakan dan bila dibiarkan anak-anak terus-terusan melakukan kesalahan, tanpa hukuman tegas seperti rotan, akhirnya akan membuatkan mereka “naik lemak”.
Orang tua-tua pernah berkata… “Sayangkan anak, rotan, rotankan “
Tak mengapa jika merotan anak untuk mengajar, kerana dengan cara begitu, pengajaran yang diterima lebih berkesan…
Program Cuti Sekolah 2016: Syoknya ke Perpustakaan! diadakan bertujuan untuk menyemarakan masyarakat terutamanya kanak-kanak dan ibu bapa untuk datang ke perpustakaan dalam mengisi masa lapang cuti sekolah. Perpustakaan bukan sahaja tempat mencari ilmu bahkan dapat melakukan perkara-perkara yang menyerononokkan melalui aktiviti di samping dapat menambahkan ilmu pengetahuan.
Pihak sekolah, jabatan luar bolehlah menjemput pihak perpustakaan untuk adakan aktiviti galakan membaca di sekolah atau adakan lawatan di perpustakaan dalam menggalakkan kanak-kanak minat membaca.

Hubungi
Pn. Zairina Hashim
Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Perlis
Jln Penjara, 01000 Kangar, Perlis
No. Tel: 049764436 (Pejabat)

0174696110 (H/P)


0 comments:

Post a Comment